ECAS PROGRAMLARI ECAS BİLİNCİ PROGRAMLARI ECASEAT - GASTRONOMİ EĞİTİMİ


ECAS BİLİNCİ PROGRAMLARI / ECASEAT - GASTRONONİ EĞİTİMİ

Yavaş Yemek veya uluslararası ifadesiyle Slow Food, 1986'da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına fast food karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, Yavaş Hareketi'nin bir parçasıdır.

Yavaş Yemek hareketinin misyonuna yönelik bazı amaçları:

•     Yerel biyoçeşitliliği korumak amacıyla tohum bankası oluşturmak ve sürdürmek.

•     Yerel ve geleneksel besin maddelerini korumak ve teşvik etmek

•     Tat eğitimini teşvik etmek

•     Tüketicileri fast food ürünlerinin riskine karşı eğitmek

•     Organik çiftçiliği teşvik edici kamuoyu oluşturmak

•     Ürünlere yönelik genetik mühendisliğinin müdahalelerine karşı çıkmak

•     Ürünlerde böcek ilaçlarının kullanımını karşı kamuoyu oluşturmak

•     Öğrenciler ve mahkûmlara bahçıvanlık becerisini kazandırmak

Slowfood Educa Türkiye, KAYI Okullarının Türk eğitim sistemine sunduğu bir uluslararası Sosyal sorumluluk projesidir. Program dahilinde ilk olarak “Orto in Condotta- Okuldaki Tarlam” ve “Mensa Che Pensa-Düşünen Yemekhane” programlarını KAYI Okullarında uygulamaya geçirmektedir. 2017 yılından itibaren program Türkiye’deki diğer okullara açılacaktır. Programların uygulaması Slowfood Educa Türkiye yönetiminde, Slowfood Italia ve Türkiye’deki en aktif Slow Food gruplarından birine sahip olan Şile Belediyesi ile ortak beraber yürütülecektir. Bu proje kapsamında okul bahçesinde gerçekleştirilen doğal tarım faaliyetleri ile tohumdan,  fidana,  çapalamadan,  sulamaya,  gübreden hasada farklı beceriler edinen öğrenciler; organik çiftçilik, tat eğitimi, yerel biyo-çeşitliliğin korunması, tohum bankalarının oluşturulması iyi yiyecek ve beslenme konusunda yaşayarak öğrenme yaklaşımıyla farkındalık kazanarak uluslararası hareketin bir parçası olurlar. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına alternatif olarak, geleneksel ve yerel yemekleri, yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı, adil tarım ve okullarda gastronomi eğitimini teşvik eden uluslararası bir programdır.