ECAS PROGRAMLARI ECASSE - ÇEVRE OKURYAZARLIĞI EĞİTİMİ

ECASAF - OKUL SONRASI PROGRAM / ECASSE - ÇEVRE OKURYAZARLIĞI EĞİTİMİ

Anaokulundan liseye kadar yapılandırılarak, zenginleştirilmiş müfredat kapsamında uygulanan Uluslararası Çevre Okuryazarlığı Eğitim Programı ECASSEL ile öğrenciler; merkezi Danimarka’da bulunan FEE Vakfı’nın “Eco-Schools, Learning About Forests, Young Reporters” ve İsveç/Lund Üniversitesi tarafından desteklenen The Young Masters Programme adlı uluslararası programlarına aktif olarak katılırlar. Türkiye’de “ilk” kez Kayı Okulları tarafından projelendirilen “Adil Ticaret Duyarlılığı” ve “Sürdürülebilir Çevre Eğitimi” programlarının yanı sıra “Orman Okulu” ve "Outdoor Eğitim Programı" çalışmaları kapsamında tüm öğrenciler; doğayı hissederek, dokunarak, koklayarak ve işiterek deneyimler yaşamaları için Doğa Kampı ve Atölye programlarına katılırlar.

ORMAN OKULU

Orman Okulu, ormanda ya da ağaçlık alanda aktif katılımlı öğrenme yöntemlerinin uygulandığı, tüm öğrencilerin kendilerine güven ve öz saygı geliştirebilecekleri bir ortam sunan ilham verici bir metottur. Orman Okulu, açık hava ve ormanlık alanda eğitim (woodland education) kapsamında yer alırken bu anlayışları daha da zenginleştiren özel bir öğrenme yaklaşımıdır.

Orman Okulu, öğrencilerin kişisel, sosyal ve teknik becerilerini, problem çözme, ekip çalışması, matematik ve iletişim gibi soyut konulardaki bilgi ve yeteneklerini geliştirir.

Orman Okullarında tüm katılımcılar:

• ​    Eşit, özgün ve değerlidir.

• ​    Araştırma ve keşfetme becerisine sahiptir.

• ​    Yerinde riskler alabilme ve meydan okuma hakkına sahiptir.

• ​    Seçme, kendi öğrenme süreci ve gelişimini başlatma ve yönetme hakkına sahiptir.

• ​    Başarıyı deneyimleme hakkına sahiptir.

• ​    Kendileriyle barışık olma ve diğer insanlarla pozitif ilişkiler kurma konusunda yeteneklidir.

• ​    Doğal yaşamla kuvvetli bir bağ kurar ve doğayla iç içe pozitif bir ilişki içindedir.

Bu öğrenci merkezli yaklaşım, doğal yaşamın devamlı değişim göstermesi, doğanın mucizesi ve değişen mevsimlerle ortaya çıkan zorluklarla iç içedir. Bu da orman okulunun tüm dönemlerini birbirinden farklı şekilde ve keşif dolu tamamlamasını sağlar.

Orman Okulu müfredatı, her öğrencinin kümülatif ve kalıcı kazanımlar deneyimlemesini amaç edinen ortak bazı temel ilkelere sahiptir:

• ​    Çocukların doğal yaşamla kuvvetli bir bağ kurmasını desteklemek amacıyla ormanlık alanda ya da doğal bir çevrede kuruludur.

• ​    Öğrenen merkezli etkinlikleriyle, var olan gelişen ve öğrenen bir toplum yaratmak için çalışır.

• ​    Esnek, kendine güvenli, bağımsız ve yaratıcı öğrencileri teşvik ederek, okul bünyesindeki herkesin bütüncül gelişimini desteklemeyi hedefler.

• ​    Öğrencilerinin hem çevresi hem kendileri için uygun, desteklenmiş risk almalarına imkan tanır.

OUTDOOR EĞİTİM PROGRAMI

KAYI Okullarında çevre ve doğa bilincinin gelişmesi amacıyla yürütülen çevre tabanlı eğitim programı kapsamında 1. Sınıftan itibaren tüm öğrenciler; doğayı hissederek, dokunarak, koklayarak ve işiterek deneyimler yaşamaları için Doğa Kampı ve Atölye programlarına katılırlar. Doğa kamplarına katılan öğrenciler kamp malzemeleri eğitimi ve çadır kurma, kamp alanı hazırlama uygulamaları, doğada kaybolma durumunda hareket tarzı ve yön bulma teknikleri konusunda bilgi sahibi olurlar. Ayrıca doğa kampı aktiviteleri içerisinde; trekking, kaya tırmanışı, kano, oryantiring, ahşap atölyesi, kümes gezisi, survivor yarışmaları ve ekmek, turşu, reçel yapımı gibi aktivitelere katılırlar.

Doğadaki deneyimler çocukların Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Görsel Sanatlar gibi derslerde daha başarılı olmalarını sağlar.

Okul bahçesinde yer alan mini seralarda öğrencilerin tohumdan, fidana, çapalamadan, sulamaya, gübreden hasada doğal tarım faaliyetleri konusunda bilgi edinmeleri ve doğal ürünler yetiştirmeleri sağlanır.

Gelecek kuşaklara daha yeşil bir Türkiye bırakmak amacıyla yola çıkan KAYI Okulları Şile’de 45 dönümlük bir araziyi, ilk fidanları öğrencileriyle birlikte dikerek hatıra ormanına dönüştürmüştür.

Çocuklarımızı tabiatta yaşadıkları deneyimler ile iletişim becerisi yüksek, liderlik ve ekip ruhu gelişmiş, cesaret, özgüven ve farkındalık sahibi bireyler olarak yetiştiriyoruz.