OKULLARIMIZ ANADOLU LİSESİ ÜNİVERSİTE LİSE KOÇLUK SİSTEMİ

KAYI ANADOLU LİSESİ / ÜNİVERSİTE / KOÇLUK SİSTEMİ

Okulumuzda  öğrencilerimizin hedef belirlemelerine yardımcı olmak, akademik başarılarını artırmalarını-sosyal yönlerini güçlendirip geliştirmelerini ve farkındalıklarını artırıp yetenekli / başarılı oldukları yönlerini saptamalarını sağlamak amacıyla Öğrenci Koçluğu sistemi kurulmuştur.

Öğrenci Koçluğu sistemi,  5.sınıftan itibaren uygulanmaya başlar. Her öğrencinin takibinden dersine giren bir öğretmeni sorumludur. Öğrenci Koçu, öğrencinin dersle ilgili ve ders dışındaki ilgi ve yeteneklerini gözlemler, öğrencinin sosyal çevresini takip eder, öğrencinin kendini geliştirmesi yönünde ona destek olur ve rehber öğretmen ile öğrenci hakkında değerlendirmeler yapar.

Ben ne istiyorum? neler yapabilirim? neleri yapmaktan hoşlanırım? nerede olmak istiyorum? Sorularına öğrenciyle birlikte cevap bulmaya çalışır. Öğrencilerin ailesi, okulu, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerini düzenlemesine yardım eder. Öğrencilerin zaman kullanım becerilerini geliştirir, motivasyonunu yüksek tutar, öz güven ve öz saygı geliştirmesine destek olur.

Öğrenci Koçluğu Sistemi Nasıl İşler?

Öğrenci Koçluğu Sisteminde okul yönetimi, öğrenci koçu, okul rehberlik birimi ve aile birlikte çalışmaktadır. Bu sistem; veli-öğretmen-okul işbirliğinin sağlıklı olarak işlemesi için geliştirilmiştir.

Öğrenci Koçu her ay düzenli olarak veli ile irtibata geçer. İki haftada bir de öğrenciyi arayarak evde yapılan çalışmaları sorgular, yapılması gerekenleri hatırlatır.

Rehberlik biriminin hazırladığı aylık görüşme formları ayın ilk haftası öğrenci koçları ile paylaşılır ve bu arama yönergesi doğrultusunda veli ve öğrenci ile yapılan görüşmeler öğrenci koçu tarafından rapor haline getirilir ve rehberlik birimi ile ay sonunda paylaşım toplantısı gerçekleştirilir.

Öğrenci Koçunun Görevleri

• Veliyi okula davet ederek ya da arayarak (ekim ayı ) kendisini tanıtır. Öğrenci ile ilgili bilmesi gereken her şeyi kendisi ile paylaşmasını sağlar. Aynı zamanda öğrenci ile ilgili rehber öğretmenden de bilgi alır.

Öğrenci ve veli ile ilgili bilgileri gizli tutar. Gizlilik konusunda veli ve öğrencinin güvenini sağlar.

Öğrenciye her gün belirli bir zaman ayırır ve öğrencinin özel görüşme isteğini hiçbir zaman geri çevirmez.

Öğrenci uyum sorunu veya akademik bir problem yaşıyor olabilir; ders öğretmenleri ile görüşme yaparak sorunun ne olduğunu tespit eder, rehber öğretmen ile paylaşımda bulunur. Sadece kendi branşı ile ilgili değil, diğer branşlarda da öğrencinin durumunu yakından takip eder. Verilen ödev ve görevlerin uygulanıp, uygulanmadığını, ders içi performansını araştır.

Öğrencinin etütlere katılması konusunda ısrarcı olur, takibini yapar ve devam durumu ve başarısı hakkında veliye bilgi verir.

Öğrencinin meslekleri tanımasına, seçmesine ve sonraki eğitimi ile ilgili karar vermesine rehberlik birimi ile birlikte yardımcı olur.

Öğrencinin herhangi bir konuda özel bir yeteneği varsa okul içi ve okul dışı yarışmalara katılmaya teşvik eder.

Öğrenciye okul kuralları hakkında bilgi verir ve takibini yapar.

Devamsızlık durumunu takip eder ve rehberlik birimi ile paylaşımda bulunur.

Öğrencinin verimli ders çalışması konusunda gerekirse rehberlik biriminden destek alarak plan yapar, takip eder.

Öğrencinin sınav sonuçlarını inceler, yapılması gereken çalışmalar (etüt, birebir, konu tekrarı, soru çözümü, ödevlendirme gb.)ile ilgili yönlendirmelerde bulunur.