KAMPÜSTE YAŞAM Münazara ORTAOKULLAR ARASI MÜNAZARA YARIŞMASI

YARIŞMA SAATİ : 9.30 – 14.40

YARIŞMA YERİ : Özel KAYI Okulları

ADRES : Ömerli Mh. Kadirova Cd No:1 Çekmeköy / İstanbul

YARIŞMA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER:

1. Yarışmaya her okuldan 3 öğrenci, 1 öğretmen olmak üzere 4 katılımcı davet edilmektedir.

2. Yapılan başvurular KAYI Okulları Lisesi Münazara komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Başvurular ile ilgili karar verme yetkisi tamamen KAYI Okullarına aittir.

3. Öğle yemekleri KAYI Okulları yemekhanesinde yenecektir.

4. Yarışmaya katılacak okullar, ulaşımlarını kendileri sağlayacaktır.

5. Yarışma süresince finallerin ve ödül töreninin yapılacağı ikinci gün de dâhil olmak üzere, kız öğrencilerin etek - ceket veya pantolon – ceket; erkek öğrencilerin takım elbise giymeleri zorunludur.

6. Yarışma öncesi çıkabilecek sorunları önlemek amacıyla, yarışmaya katılan okulların, öğrenci değişikliklerini ve yarışmaya kaç takım ile katılmak istediklerini, en geç 17 Nisan 2017 tarihine kadar bildirmeleri gerekmektedir.

7. Yarışma başlamadan vazgeçen okul olduğu takdirde yedek yarışmacı okullar, yarışmaya davet edilecektir.

8. Yarışmaya son başvuru tarihi 17 Nisan 2017’dir.

9. Yarışmada, finale çıkma başarısı gösteren takımlara, ayrıca yarışmanın en iyi konuşmacısına plaket verilecektir.

10. Bu yarışma Kadir Has Üniversitesi Münazara Kulübü işbirliği ile gerçekleştirilecektir.

YARIŞMA KURALLARI:

1. Münazara, karşı tarafın tezlerinin cevaplanması ve karşı tezlerle bunların çürütülmeye çalışılması esasına dayanır. Çürütülmeyen tezler geçerli sayılır. Kimin haklı olduğunu bulmaktan çok, kimin konusunu daha iyi savunduğu önem arz eder.

2. Bir takım; 3 öğrenciden oluşmaktadır.

3. Parlamenter münazara kurallarında hükümet ve muhalefet olmak üzere iki taraf mevcuttur. Hükümet açılış, hükümet kapanış, muhalefet açılış, muhalefet kapanış olmak üzere üçer kişiden oluşan iki takım ve toplamda altı yarışmacı vardır.

4. Münazaraya başlamadan önce Seçici Kurullar tarafından öğrenciler, yarışmanın işleyişi ve puanlama ile ilgili bilgilendirilir.

5. Yarışmalarda bilgisayar ile (power point) sunum yapılmayacaktır. Ancak görsel malzeme (kitap, gazete, afiş, dergi vb.) kullanılabilecektir.

6. Münazaraya hangi grubun önce başlayacağı yarışma öncesinde Seçici Kurullar önünde grup başkanlarının çekeceği kura ile belirlenecektir.

7. Münazara sırasında, üyeler aralarında belirledikleri sıra ile karşılıklı olarak altışar (6) dakikalık 1. tur konuşmalarını yaparlar. 1. tur sonunda grup sorularını değerlendirmek için gruplara 5 dakika süre verilir. 2. turda ekip başkanları bir defa daha söz alarak yedişer dakika içinde yapılan eleştirileri cevaplandırır, eksik bırakılan bilgileri tamamlar.

8.  “Münazara Yarışma Komisyonu” tarafından okulda görevli bir öğretmen sunuculuk yapmak ve konuşma süresinin kontrolünü sağlamak üzere görevlendirilecektir. (Toplam yarışma süresi: 6 x 3 = 18 + 7 = 25 x 2 = 50 + 5 = 55 dk.)

(Not: Konuşma esnasında, zamanla ilgili uyarı birinci dakikanın sonunda ve son bir dakika içinde yapılır.)

9. Münazaralarda her konuşmacı, jüri tarafından değerlendirme formuna göre değerlendirilecektir.

10. Jüri, değerlendirmesini masadan kalkmadan, yarışma salonunda bulunanların huzurunda yapacak ve sonucu açıklayacaktır.

11. Final yarışmalarında konu yarışmacılara 15 dakika önceden verilir. Takımlar, verilen konuyu belli kurallar çerçevesinde tartışmak zorundadır. Ayrıca maçı değerlendirecek olan bir jüri komitesi bulunmaktadır. Bu komite maçın sonunda 1.,2.,3.ve 4. olan takımları açıklar ve geri bildirimde bulunur. Geri bildirim, jürinin puanlamada nelere dikkat ettiğini açıkladığı maçın, çatışma noktalarını da özetleyen konuşmadır.

12. Tartışılacak olan konu ve takımların pozisyonları genellikle maçın başlangıcından 15 dakika önce açıklanır. 15 dakikalık süre içerisinde münazırlar, kendilerine verilen göreve ve savunacakları düşünceye uygun bir strateji geliştirerek kısa kısa notlar alırlar. Maç esnasında bu notlardan yararlanabilirler. Bu bir saatin sonunda jüri heyeti aldığı notlara bakarak maçın galibini açıklar. Jüri heyeti münazırların, sunumlarını ne kadar etkileyici yaptıklarına değil, düşüncelerinin ne kadar sağlam ve tutarlı olduğuna bakarak galibi ilan eder.

13. Hazırlık süresi boyunca takımlar yalnız çalışacaklardır. Öğretmenlerin yardımına izin verilmez.

14. Takımlar hazırlanırken kitap, gazete, dergi vs. her türlü yazılı kaynaklardan yararlanabilirler.

15. Takımların kura ile belirlenmesinden sonra, hazırlıklar sırasında her türlü teknolojik cihazın kullanımı yasaktır.

16. Jüri, 15 dakikalık jüri tartışması sonrasında bağımsız olarak hangi takımın kazandığını ve yukarıda belirtilen puan aralığını dikkate alarak konuşmacı puanlarını belirler.

a. İçerik %40

b. Stil %40

c. Strateji %20

Toplam:%100

17. Yarışacak takımlar 1. turda kura ile belirlenir. Daha sonra sıralamadaki puanlarına göre bir altlarında bulunan takım ile tartışırlar.

YARIŞMA KONULARI:

Yarışmada; sosyal içerikli ve öğrencilerin ilgisini çekebilecek güncel konular tartışılacaktır.

Ortaokullarda konular şöyledir:

1. Tur: “Ekonomik kalkınma uğruna çevreye zarar verilebilir.”

“Ekonomik kalkınma uğruna çevreye zarar verilemez.”

2. Tur:  “İnternet ve sosyal medya birey ve toplum için faydalıdır.”

“İnternet ve sosyal medya birey ve toplum için zararlıdır.”

FİNAL: Konu maçtan önce verilecektir.

YARIŞMA PROGRAMI:

19 NİSAN 2017 ÇARŞAMBA

9.30. Yarışmacı Okulların Kura Çekimi

10.00. 1.Maç

11.00. İkinci Maça Girecek Okulların İlan Edilmesi.

11.30. İkinci maç

12.45. Finalistlerin İlan Edilmesi